ORSz

Ökológiai rendszerek szabályozása

Annál stabilabb egy rendszer, minél nagyobb az információtartalma. Ha egy rendszer magas információtartalommal rendelkezik, nagyobb eséllyel alkalmazkodik a környezete változásaihoz, vagyis nagyobb a fennmaradási valószínűsége.  Az élő rendszerek információtartalma szupraindividuális szinten legegyszerűbben a faji változatossággal jellemezhető. Az élő környezetünkre való odafigyelés, így a fajkészletek feltárásával és megismerésével kezdődik, illetve a köztük levő kölcsönhatások tanulmányozásával folytatódik. Ahhoz, hogy előrejelezni tudjuk a környezetünk változásainak hatását a rá jellemző élővilágra az ökológiai rendszerek szabályozási mechanizmusainak megismerése, modellezése nélkülözhetetlen.
A terepi ökológiai kutatások során felállított hipotézisek tesztelése – a hipotézisek bonyolultságából kifolyóan – sajnos számos esetben majdnem kivitelezhetetlen, ezért a végpontot gyakran csupán az egyszerűbb korrelációk bemutatása jelenti. Mivel igen komplex jelenségekről van szó,  a hipotéziseket szimulációs modellekben megfogalmazni egyszerűbb, mivel a lehetséges magyarázatok teszteléséhez ilyen módon könnyebb predikciókat megfogalmazni. Az ökológiai modellezés felosztható elméleti és alkalmazott modellezésre; a cél az előbbiben a modellezés módszertani fejlesztése, míg az utóbbiban a modell előrejelzési pontosságának, megbízhatóságának fejlesztése. A tantárgy keretén belül az előadások négy kérdéskör köré szerveződnek: populációdinamika, táplálékhálózatok, metapopulációk és diszperzió.  Az előadások a gyakorlatokon bemutatott és alkalmazott modellek elméleti hátterének bemutatását célozzák. A gyakorlatokon az R programozási környezetet és nyelvet használjuk a modellezéshez.

Előadások: Mikó-kert, Állat-élettan előadóterem (AFA) (Mikó-villa)
Gyakorlatok: Mikó-kert, Audiovizuális laboratórium (LAV) (Mikó-ház, 3. emelet)

Az előadások és gyakorlatok anyagai a Zoológiai könyvtárban találhatóak és folyamatosan frissülnek.

Előadások anyaga
Előadások irodalma
Gyakorlatok anyaga

Az előadáson való részvétel 75%-ban kötelező (14-ből min. 10 előadás)!

A félévi írásbeli vizsgákon kívül 2 beszámolót kell készíteni:

  • elméleti: egy, a négyből kiválasztott kérdéskörhöz tartozó hipotézis aktuális irodalmából (2007-2012) (elméleti vizsga jegy 25%-a)
  • gyakorlati: egy, a négyből kiválasztott kérdéskörhöz tartozó hipotézis tesztelése a tárgyalt modellek segítségével (gyakorlati jegy 50%-a)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.