László Zoltán

O mare parte din creaturile vii ale Pământului sunt insecte. Între insecte una dintre cele mai specioase ordine este ordinul Hymenoptera (aici aparțin viespi, albine, furnici). Cele mai abundente și mai puțin cunoscute specii aparțin grupurilor de parazitoizi (ca ichneumonide, braconide, proctotrupide, chalcidoide etc.). Una dintre cele mai colorate și variate grupuri, care totodată au un stil de viață aparent ascunsă sunt chalcidoizii, având culori metalizate și dimensiuni de la 0.15 mm până la 4 cm. Chalcidoizii, având în vedere rolul lor în rețelele trofice, sunt parazitoizi (prădători cu efect întârziat), care au un rol important în reglarea acestor sisteme. Unul dintre grupurile mele de studiu sunt chalcidoizii. Studiile mele focusează în principal pe impactul utilizării terenurilor asupra comunităților care sunt în principal formate din chalciodoizi.

Un alt grup important al hymenopterelor sunt albinele. Albinele care ne vin în minte pe prima sunt albinele melifere. Cu toate acestea, un numărul mare de specii de albine sunt solitare și nu protejează agresiv coloniile lor, având beneficii aproape de neprețuit, polenizând plantele noastre cultivate și nu numai. În ultimele decenii, diversitatea albinelor sa dovedit a fi scăzută. Scopul meu de studiu este acela de a determina acele variabile de mediu care afectează diversitatea albinelor solitare, care pot fi atât utilizarea terenurilor, cât și variabile de origine genetică și/sau epidemiologică.

Pentru a studia întrebările și obiectivele menționate mai sus folosesc ca metode ecologia peisajelor, combinând uneltele moleculare și modelarea matematică.